Dag 1

I LOVE KEVIN

Lief dagboek (voorlopig noem ik je zo),

Vandaag ben ik 40 geworden. Het perfecte moment om helemaal opnieuw te beginnen. Bij elke nieuwe start hoort een dagboek, in jouw geval een blog, het dagboek van de 21e eeuw waar sloten overbodig zijn en avatars welkom, hoe meer lezers hoe meer vreugd. Ik liet me inspireren door het boek ‘I Love Dick’ van Chris Kraus, dat ik de afgelopen dagen op een strand in een Italiaanse baai heb verslonden. Volgens de achterflap wordt het beschouwd als het belangrijkste feministische boek van de afgelopen twintig jaar.

Ik ga hier geen recensie schrijven over het boek, je bent uiteindelijk mijn dagboek en geen linkse culturele blog. We zitten in de jaren 90 wanneer Chris, filmmaker en artieste, ook 40 wordt en samenwoont met de literaire criticus Sylvère die zich graag in academische kringen begeeft. Het boek zweeft tussen een brievenroman en essays over kunst en literatuur die ze richt aan Dick, de (kunst)criticus waarmee ze dolgraag seks wil hebben, Dick is haar obsessie (en in mijn ogen een seksist).

Ik begrijp Chris. Net als haar voel ik me geen intellectueel, vertoef ik graag tussen de boeken, maak ik films (of daar streef ik naar. Mijn filmcarrière staat in zijn kinderschoenen. Tenslotte ben ik net 40, nog een half leven voor me, voldoende voor een nieuwe carrière – mijn eerste is redelijk onduidelijk). En net als Chris, leef ik meer dan een decennia lang samen met de kunstenaar J., mijn vriend  (Kan je iemand waarmee je geen huwelijkscontract hebt, en toch al meer dan een vierde van je leven seks mee hebt, je echtgenoot noemen?) J. begeeft zich naast de kunstwereld ook in academische kringen (hij is er zelfs lid van) en hij is kritisch (niet alleen op kunst ook op mijn kookkunsten, mijn kapsel, kleding, …)

Chris verkeert in een crisis, haar film kost teveel waardoor hij voorlopig on hold staat, zij en Sylvère hebben geen seks meer en iedereen ziet haar als de ‘plus-one’ van Sylvère. Laat me duidelijk zijn dat ik me hiermee niet verwant voel, misschien dat laatste een beetje. Mensen praten met mij meer over J. dan over mijn werk (nu goed momenteel valt er weinig over mijn werk te zeggen).

Het is lang geleden dat een boek me nog op deze manier geïnspireerd heeft, de laatste keer dat het gebeurde was ik 8 jaar oud en het boek was ‘Deesje’ van Joke Van Leeuwen Daardoor ben ik gaan schrijven (had ik je al gezegd dat ik ook boeken schrijf? Of laat ik zeggen, de laatste dateert van… nu ja dat is niet belangrijk).

Ik heb vandaag ontdekt dat Amazon een serie heeft gefilmd op basis van het boek ‘I love Dick’ met Kevin Bacon als Dick.

Moet ik je een naam geven, lief dagboek? Mijn dagboeken met hangslot en verborgen sleutels uit mijn tienertijd hadden een naam. Ben je een vrouw? Een man? Of transgender? (tegenwoordig moet je die vraag stellen of je discrimineert, het zijn gevoelige tijden dagboek, goed voor jou dat je een ontastbaar gegeven bent in de ‘cloud’).

Wat denk je van Kevin? …ik hou wel van Kevin Bacon.

Liefs, Jane